Veel gestelde vragen
- Home
- Afspraak maken
Algemene vragen
Voorkomen is beter dan genezen. Het een prettig gevoel dat als iets aan de hand is, dit in een vroeg stadium ontdekt wordt, en tijdig behandeld kan worden. Wij adviseren onze cliënten twee keer per jaar voor controle bij de tandarts te komen. Daarnaast adviseren wij je dit te combineren met een bezoek aan een van onze preventieassistente.
De tandarts is eindverantwoordelijk voor de algehele mondzorg, behandelt eventuele gebitsproblemen en voert tandheelkundige behandelingen uit, zoals het vullen van gaatjes en het trekken van tanden en kiezen. De mondhygiënist is gespecialiseerd in de algehele mondgezondheid, van tandvlees tot een gezond gebit. De mondhygiënist richt zich voornamelijk op het voorkomen van tandvleesproblemen en gaatjes in het gebit (cariës) en het behandelen van aandoeningen in het tandvlees, zoals ontstoken tandvlees (gingivitis) en ontstekingen van de weefsels rondom de tand (paradontis). De preventieassistent assisteert de tandarts en reinigt het gebit als de tandarts dat nodig acht. Daarnaast geeft de preventieassistent voorlichting en instructie. Tandartsen, mondhygiënisten, preventieassistenten en tandprothetici werken vanuit het persoonlijk mondzorgplan van de cliënt en voeren nauw overleg met elkaar.
Bij nieuwe cliënten kan een overzichtsfoto worden gemaakt. Om een duidelijk beeld van je tanden en kiezen te krijgen en te behouden, wordt op indicatie meestal elke twee jaar een foto van je gebit gemaakt. Maar dit kan per cliënt verschillend zijn.
Bij een eerste bezoek aan onze praktijk maak je kennis met jouw nieuwe tandarts. We reserveren ruim de tijd om een introductie te geven over de praktijk en werkwijze. Uiteraard vindt ook een eerste periodiek mondonderzoek plaats. Tijdens het eerste bezoek wordt ingegaan op jouw wensen en doelen. Eventueel wordt onderscheid gemaakt tussen korte- en langetermijn-wensen. Wij hebben voor het uitvoeren van een periodiek mondonderzoek recente röntgenfoto’s nodig. Dit is de reden waarom er tijdens een eerste bezoek vaak nieuwe röntgenfoto’s gemaakt worden. Een tandarts kan geen diagnose of prognose stellen zonder röntgendiagnostiek. Als tandsteen aanwezig is voeren we ook een reiniging uit.
Ja, dat kan. Zeker na het plaatsen van een witte (composiet) vulling kan het nog enige weken tot soms wel een paar maanden gevoelig zijn. Met name met warm en koud en met bijten kan het gevoelig zijn. Dit is normaal en eventueel met paracetamol te behandelen. Het mag alleen niet zo zijn dat je ‘s nachts wakker wordt van de pijn, dat pijnstillers niet meer helpen of dat je weken achtereen meerdere pijnstillers op een dag nodig hebt. Dan is het verstandig om contact met de tandarts op te nemen.
Bij een wortelkanaalbehandeling (zenuwbehandeling) wordt de zenuw uit de tand of kies gehaald. De tandarts vijlt de zenuw uit het wortelkanaal(kanalen), het kanaal wordt daarna schoongespoeld met een ontsmettende vloeistof en opgevuld met een rubberen staafje. Vervolgens wordt de tand of kies weer opgebouwd met vullingsmateriaal.
Een kroon is een soort kapje dat over de tand of kies wordt gelijmd. Hierdoor krijgt de tand of kies weer meer stevigheid. Als bijvoorbeeld een grote vulling in de kies (tand) zit, kan een stuk van de kies afbreken (de vulling blijft dan meestal zitten). Er blijft dan te weinig houvast over voor een nieuwe vulling en het is dan alleen mogelijk om de kies te restaureren met een kroon.
Door tandplak kan een ontsteking ontstaan aan de rand van het tandvlees. We spreken dan van gingivitis. Als de ontsteking zich verder uitbreidt naar het kaakbot spreken we van parodontitis.
Bij parodontitis laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. De pocket, de smalle ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, wordt steeds dieper. In deze smalle ruimte vormt zich opnieuw een laagje tandplak en vaak ook tandsteen. Zo gaat de ontsteking steeds verder de diepte in en bereikt uiteindelijk het kaakbot. Het kaakbot, waar de tanden en kiezen in vastzitten, wordt daardoor afgebroken. Door parodontitis kan er uiteindelijk zoveel kaakbot worden afgebroken dat tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen.
Preventie betekent voorkomen en voorkomen is altijd beter dan genezen. Preventie in de tandheelkunde is vooral gericht op het voorkomen van cariës (gaatjes) en tandvleesproblemen. Het is daarom van belang om regelmatig, bij voorkeur elke zes maanden, de tandarts te bezoeken voor controle van je gebit. De belangrijkste preventieve maatregel is een goede mondhygiëne. Onze preventieassistenten en mondhygiënisten kunnen je een uitgebreide gebitsreiniging, mondhygiëne-instructie en nazorg bieden.
Scharn: je kunt voor de slagbomen aan de rechterzijde gratis parkeren deze parkeerplekken zijn van Mond&Zo. Voor de praktijk bevindt zich ook een fietsenstalling. Brusselsepoort: hier kunt u op straat betaald parkeren. Kijk voor openbaar vervoer op www.9292.nl
Inschrijven
Je kunt je online inschrijven bij onze praktijk. Voor vragen kun je contact opnemen met onze receptie.
Als je wisselt van tandartspraktijk dien je altijd zelf contact op te nemen met je oude zorgverlener om zodoende toestemming te geven dat hij/zij je dossier doorstuurt naar de nieuwe zorgverlener. Binnen de praktijk of bij verwijzing naar een andere tandheelkundige zorgverlener worden gegevens gedeeld die specifieke achtergrondinformatie geven over de verwijzing. Je gegevens mogen ook door een waarnemer of (geanonimiseerd) voor overleg met andere tandartsen of mondhygiënisten worden gebruikt.
Afspraken
Wij reserveren graag genoeg tijd voor je. Komt je afspraak onverhoopt toch niet uit dan hechten wij veel waarde aan het tijdig (24 uur van tevoren) annuleren of verzetten van de afspraak. Als we geen tijdig bericht hebben ontvangen van het niet doorgaan van een afspraak, dan moeten we de gereserveerde tijd helaas in rekening brengen.
Als je je afspraak wilt annuleren dan kun je het beste telefonisch contact opnemen met de praktijk. Dan kunnen we eventueel meteen een nieuwe afspraak maken. Je kunt ook mailen naar onze receptie: info@mondenzo.nl of scharn@mondenzo.nl.
Oei, het kan zijn dat wij al geprobeerd hebben contact met je op te nemen, maar dat niet gelukt is. Neem in ieder geval zo spoedig mogelijk contact met ons op om te overleggen over de afspraak. Met een beetje geluk kun je dezelfde dag alsnog terecht. Hou er rekening mee dat de tijd die wij voor je hebben gereserveerd in rekening wordt gebracht.
De praktijk is geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 8:30 uur tot 17:00 uur, op woensdag van 8:30 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:30 uur tot 12:30 uur.
Voor periodiek mondonderzoek kun je altijd bij je eigen tandarts terecht. Bij spoedklachten staat altijd een van onze tandartsen klaar om je snel te helpen.
Kindergebit
Wij adviseren om je peuter (vanaf circa twee jaar) mee te nemen naar de tandarts. Neem het kind mee naar je eigen halfjaarlijkse controle zodat het kan wennen.
Wij zijn ervan overtuigd dat goede mondverzorging vanaf jonge leeftijd cruciaal is voor een gezond gebit. Daarom willen we ouders en verzorgers graag informeren over de juiste leeftijd om te beginnen met poetsen.
Het wordt aanbevolen om te beginnen met poetsen zodra het eerste tandje van je kindje doorkomt, meestal rond de leeftijd van 6 maanden. Op dit moment is het belangrijk om een tandenborstel met zachte haren te gebruiken en een rijstkorrelgrootte hoeveelheid fluoridetandpasta te gebruiken. Dit helpt bij het verwijderen van bacteriën en voorkomt tandbederf.
Naarmate je kind ouder wordt, kun je de hoeveelheid tandpasta geleidelijk verhogen tot een erwtgrootte. Het is belangrijk om je kind te begeleiden bij het poetsen tot de leeftijd van ongeveer 7 à 8 jaar, omdat ze mogelijk nog niet de motorische vaardigheden hebben om zelfstandig goed te poetsen. Blijf regelmatig toezicht houden en help indien nodig.
Bij Mond & Zo hebben we speciaal ontworpen tandenborstels en tandpasta voor kinderen, die aansluiten bij hun behoeften en leeftijd. Deze zijn kleurrijk, aantrekkelijk en maken het poetsen leuk en stimulerend voor kinderen.
Het vormen van goede mondverzorgingsgewoonten op jonge leeftijd legt de basis voor een leven lang gezonde tanden en een stralende glimlach. We moedigen ouders aan om regelmatige tandartsbezoeken te plannen en advies te vragen over de juiste mondverzorging voor hun kinderen.
Bij Mond & Zo staan we klaar om ouders en verzorgers te begeleiden en te ondersteunen bij het aanleren van de juiste poetstechniek en het belang van een goede mondgezondheid. Samen zorgen we ervoor dat je kind een gezonde glimlach behoudt gedurende zijn of haar hele leven.
- Hou het tanddeel nat.
- Ga direct met de afgebroken tand (indien mogelijk) naar de tandarts.
- De tandarts bekijkt of het afgebroken stuk snel teruggeplaatst kan worden. Het kan zijn dat de tandarts de tand met tandkleurig vulmateriaal herstelt.